Katinka Hosszu 7 Redenen

7 redenen voor een bezoek aan de World Cup Eindhoven

Voor het eerst sinds 2013 komt de FINA Swimming World Cup deze week naar Nederland. Zeven redenen waarom zwemliefhebbers dit toptoernooi in Eindhoven niet mogen missen.

1. Wereldkampioenen en Olympisch kampioenen in actie

Zelden waren zoveel topzwemmers tegelijk in Nederland te zien. Wie de absolute wereldtop in levenden lijve wil aanschouwen, moet vrijdag en zaterdag in Eindhoven zijn. Liefst tien individuele Olympische gouden medaillewinnaars komen aan de start. De deelnemers aan de World Cup in Eindhoven zijn bovendien samen goed voor elf gouden, acht zilveren en zes bronzen medailles van het afgelopen WK in Boedapest.

Het Pieter van den Hoogenband zwemstadion maakt zich op voor de komst van regerend wereldkampioenen Chad Le Clos (200 vlinder), Gabriele Detti (800 vrij), Anton Chupkov (200 school), Federica Pellegrini (200 vrij), Sarah Sjöström (100 vlinder, 50 vlinder, 50 vrij) Katinka Hosszu (200 wissel, 400 wissel), Mireia Belmonte (200 vlinder) en Emily Seebohm (200 rug).

2. Nederlandse toppers willen zich laten zien

Voor het eerst sinds 2013 is Nederland weer gastheer van een FINA World Cup en de kans om zich op dit niveau te tonen voor thuispubliek grijpen de Oranje zwemmers natuurlijk met beide handen aan.

Bijna de complete Nederlandse zwemtop neemt deel in Eindhoven. Ranomi Kromowidjojo richt zich op de 50 m vlinder en de 100 m vrije slag. Teamgenoot Femke Heemskerk zwemt drie nummers: de 100 en 200 m vrij en de 200 m wisselslag.

Bij de mannen wordt uitgekeken naar Ferry Weertman. De regerend Europees-, wereld- en Olympisch kampioen op de 10 km open water kiest in Eindhoven voor de 400 en 1500 m. Jesse Puts, wereldkampioen 50 m vrije slag op de kortebaan, komt in Eindhoven in actie op de 50 en 100 m vrij.

3. Unieke stadionbeleving

De World Cup belooft niet alleen spektakel in het zwembad, maar ook er omheen. Speciaal voor het toernooi wordt tijdelijk extra tribunecapaciteit bijgebouwd en met licht en geluid wordt gezorgd voor een unieke stadionbeleving rond het 25-meter bad. De zwemmers worden als helden onthaald voordat ze het startblok opstappen voor hun finales.

Niet alleen over de toevoeging van show-elementen is nagedacht, ook zijn de wedstrijden nog beter en aantrekkelijker om te volgen voor het publiek. In het stadion wordt een theater setting gecreëerd met een uitgelicht zwembad en donkere tribunes. Dat moet ervoor zorgen dat fans in het stadion de sport nog intenser beleven.

4. Hopen op wereldrecords

Wie toptijden wil zien, moet komende week in Eindhoven zijn. Twee weken na het WK in Boedapest zijn veel zwemmers nog altijd in topvorm. Na de World Cups in Moskou en Berlijn zijn ze bovendien gewend aan de omschakeling van de langebaan naar de kortebaan. Afgelopen week liet Sarah Sjöström al zien hoe hard het kan gaan in de World Cups. In Moskou scherpte ze het wereldrecord aan op de 50 en 100 m vrije slag. Niet alleen de Zweedse zal in Eindhoven nog harder willen gaan, want elke verbetering van een wereldrecord levert een cheque op van 10.000 dollar.

5. Dobberen met 0,03 seconde op groot scherm

Voor één avond verandert het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in een heuse Drijf-In bioscoop! Na afloop van de finales op vrijdag kunnen bezoekers van de World Cup vanuit het zwembad op een luchtbedje kijken naar de documentaire 0,03 seconde.

De film met in de hoofdrol zwemmers Ferry Weertman, Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Sharon van Rouwendaal en Sebastiaan Verschuren wordt vertoond op het grote scherm in het stadion. De veelgeprezen documentaire laat zien hoe de Nederlandse zwemmers zich voorbereiden op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

Zwemliefhebbers kunnen hun eigen luchtbed meenemen of vanaf de tribune genieten van de zwemfilm.

Laat weten dat je erbij bent en meld je aan voor het Facebook-event

6.  Ontdek de nieuwe Olympische nummers

Op vrijdag en zaterdag wordt het programma afgesloten met twee spectaculaire mixed estafettes. Op de eerste avond wordt de 4 x 50 m wisselslag gezommen, op de tweede dag de 4 x 50 m vrije slag.

De mixed estafettes staan in 2020 in Tokio voor het eerst op het Olympische programma en daarom is de belangstelling voor deze nummers groter dan ooit. Nederland is één van de toplanden op de vrije slag mixed estafette. Bij het WK in Boedapest was er zilver op de 4 x 100 m vrije slag en in december 2016 won Nederland zilver bij het WK kortebaan op de 4 x 50 m vrije slag.

7. Verenigingszwemmers racen de wedstrijd van hun leven

In Eindhoven krijgen Nederlandse verenigingszwemmers de unieke kans om het op te nemen tegen de wereldtop. Als organiserend land beschikt Nederland over extra startbewijzen voor de World Cup die ingevuld mogen worden door clubzwemmers. 36 clubzwemmers van dertien Nederlandse verenigingen hebben zich aangemeld. Met een beetje geluk staan zij vrijdag of zaterdag op het startblok naast Olympisch kampioenen als Katinka Hosszu, Sarah Sjöström of Chad Le Clos en racen ze, ongeacht het resultaat, de wedstrijd van hun leven.

 

Tickets

Tickets voor de FINA/airweave Swimming World Cup Eindhoven 2017 presented by EIFFEL (11-12 augustus) zijn online verkrijgbaar vanaf €7,50.

Bestel hier tickets