© Kees Jan Van Overbeekephotography@kjvo.nlwww.kjvo.nl

Kromowidjojo: “Ik ga door tot Tokio 2020”

Ranomi Kromowidjojo gaat door met zwemmen tot de Olympische Spelen van Tokio in 2020. Dat maakte ze bekend tijdens de persconferentie voorafgaand aan de FINA/airweave Swimming World Cup Eindhoven 2017 presented by EIFEL. Vanwege de grote belangstelling voor het toernooi wordt vrijdag en zaterdag gezorgd voor extra tribunecapaciteit.

“Ik ga door met zwemmen, tot Tokio.” Met deze woorden maakte Ranomi Kromowidjojo vandaag in Eindhoven bekend dat ze haar carrière als topzwemster voortzet tot en met de Olympische Spelen van 2020. Daarmee werd de vraag die al weken op de lippen van Nederlandse zwemfans prijkt eindelijk beantwoord.

Kromowidjojo koos bewust de persconferentie voorafgaand aan de World Cup in eigen land om  het nieuws over haar zwemtoekomst naar buiten te brengen. “Ik heb graag de regie in eigen hand en ik wilde het graag zelf vertellen op een moment dat de hele Nederlandse pers aanwezig was. Ik heb mijn beslissing al voorafgaand aan het WK in Budapest gemaakt.”

Vrijdag en zaterdag komt Kromowidjojo uit op de 100 m vrije slag en de 50 m vlinderslag bij de World Cup in Eindhoven.

Inspirerende setting

Ook Ferry Weertman kan niet wachten om in Eindhoven te starten deze week. “Ik herkende het zwembad bijna niet meer, zo mooi is de aankleding van het stadion. Ik heb het bij eerdere toernooien nooit zo mooi gezien, echt super tof!”

Bondscoach Marcel Wouda verwacht dat zijn zwemmers energie putten uit het optreden voor thuispubliek. “Er is hier in Eindhoven een geweldige showcase neergezet, ik verwacht dat de jonge zwemmers super geïnspireerd zijn.”

Na afloop werd Ferry Weertman gehuldigd voor zijn prestaties van het afgelopen jaar. Hij ontving de KNZB-prestatieprijs uit handen van de nieuwe KNZB-voorzitter Marius van Zeijts.

De laatste woorden waren voor toernooidirecteur: “Het bad is uitverkocht, we gaan extra tribunes bijbouwen, het spektakel kan beginnen!”

Vooruitblik Van den Hoogenband

Toernooidirecteur Pieter van den Hoogenband keek in de persconferentie vooruit naar de vele wereld- en Olympisch kampioenen naar Eindhoven komen. “Het zou super zijn als Katinka Hosszu haar topvorm door kan trekken en een wereldrecord zou kunnen zwemmen hier. Ook Morozov zat in Berlijn heel kort op het wereldrecord op de 100 vrij. Ik hoop dat hij zich hier kan verbeteren en het wereldrecord kan verbeteren.”

“Verder hebben we een top deelnemersveld met Cate Campbell, die een prachtige techniek heeft maar een rustig jaar heeft gehad. Sarah Sjöstrom die in Budapest in topvorm was en iedereen verraste door onder de 52 seconden te duiken op de 100 vrij. Ook Kyle Chalmers is erbij. Hij heeft een vervelende operatie gehad en moest daardoor de WK missen, we zijn blij dat hij hier is.”

De Spaanse wereld- en Olypisch kampioene Mireia Belmonte kwam ook aan het woord bij de persconferentie: “Ik heb goede herinneringen aan Eindhoven, ik werd hier in 2008 voor de eerste keer Europees kampioen en won hier mijn eerste internationale medaille.”

Tickets

Tickets voor de FINA/airweave Swimming World Cup Eindhoven 2017 presented by EIFFEL (11-12 augustus) zijn online verkrijgbaar vanaf €7,50.

Bestel hier tickets