Kromowidjojo WK Boedapest

Wereldrecord 50 vrij is weer van Kromowidjojo

Ranomi Kromowidjo komt in supervorm naar Eindhoven. Vier dagen voor de start van de World Cup in eigen land, verbeterde ‘Kromo’ in Berlijn het wereldrecord op 50 m vrije slag.

In de finale tikte Kromowidjo als eerste aan in een tijd van 22,93. Daarmee dook de Nederlandse als eerste zwemster ooit onder de grens van 23 seconden. Nog geen week nadat Sarah Sjöström haar het wereldrecord op de kortste afstand afsnoepte, mag Kromowidjojo zich opnieuw de snelste vrouw ter wereld noemen over 50 meter op de kortebaan.

Bij het WK toonde Kromowidjojo vorige maand in misschien wel haar beste vorm ooit te verkeren. In Boedapest zwom ze op de 50 m vrij haar vijf jaar oude Nederlands record uit de boeken. Voor goud was dat net niet genoeg. In de finale moest ze achter de ongenaakbare Sjöström genoegen nemen met zilver. Ook bij de World Cup in Moskou werd Kromowidjojo tweede achter de Zweedse, maar in Berlijn waren de rollen omgedraaid.

Bij de World Cup in Eindhoven staat de 50 m vrije slag niet op het programma. Wel treffen Kromowidjojo en Sjöström elkaar twee keer op de 100 m vrije slag (vrijdag) en 50 m vlinderslag (zaterdag).

 

 

 

Acht medailles voor Nederland

Het goud en wereldrecord van Kromowidjojo was niet het enige Nederlandse hoogtepunt bij de World Cup in Berlijn. Op de 4 x 50 m vrije slag gemengde estafette ging de overwinning ook naar Nederland. Femke Heemskerk, Thom de Boer, Jesse Puts en Kromowidjojo wonnen de race in een nieuw Europees record.

Een dag eerder was er ook al goud voor Nederland op de 4 x 50 m wisselslag gemengde estafette. Op de 50 m rugslag eindigden Kira Toussaint en Maaike de Waard als tweede en derde en op de 200 m vrije slag was er brons voor Femke Heemskerk achter Sarah Sjöström en Federica Pellegrini. Ook de 50 m vlinderslag was een prooi voor Sjöström, met zilver en brons voor Kromowidjojo en De Waard.

Uitslagen FINA/airweave Swimming World Cup Berlin 2017

Tickets

Kromowidjojo en Sjöström live in actie zien? Tickets voor de FINA/airweave Swimming World Cup Eindhoven 2017 presented by EIFFEL (11-12 augustus) zijn online verkrijgbaar vanaf €7,50.

Bestel hier tickets