Zaterdag Kromowidjojo Opkomst New 2

Kromowidjojo zorgt voor spetterende ontknoping in Eindhoven

Twee dagen topzwemmen in een uitverkocht Pieter van den Hoogenband zwemstadion kende zaterdag een fantastische apotheose. Op de slotavond van de uitverkochte FINA/airweave Swimming World Cup Eindhoven 2017 bezorgde Ranomi Kromowidjojo Nederland het goud op de 50 m vlinderslag en won de Nederlandse ploeg de gemengde 4 x 50 vrije slag estafette.

De overwinning van Kromowidjojo was het hoogtepunt van het zwemweekend in Eindhoven. Vrijdag moest Kromowidjojo nog genoegen nemen met zilver achter Sjöström op de 100 m vrije slag, zaterdag waren de rollen omgedraaid.

Kromowidjojo nam sportieve revanche voor de nederlaag in haar thuisbad door Sjöström op haar favoriete nummer te verslaan. Opgezweept door een uitzinnig publiek zwom de tweevoudig Olympisch kampioen van Londen naar een nieuw Nederlands record op de 50 m vlinderslag (24.54).

De Nederlandse lag bij het keerpunt nog licht achter, maar ging met een sterke onder waterfase haar concurrente voorbij. Het verschil aan de finish was een honderdste in het voordeel van Kromowidjojo.

Kromowidjojo: “Het was een fantastische race. Vandaag  klopte alles, dat is ook nodig om Sjöström te verslaan.”

Ondanks de nederlaag op de 50 m vlinderslag kan Sjöström terugkijken op een ijzersterk optreden in Eindhoven. Vrijdag zette ze een nieuw wereldrecord neer op de 100 m vrije slag en zaterdag zorgde ze voor een aanscherping van de mondiale beste tijd ooit gezwommen op de 200 m vrije slag (1.50.43).

Achter de ongenaakbare Zweedse eindigden Federica Pellegrini en Femke Heemskerk als tweede en derde.

Goud voor gemengde estafette

Aan het slot van de zwemavond bracht de Nederlandse gemengde 4 x 50 m vrije slag estafette het publiek in het uitverkochte Pieter van den Hoogenband zwemstadion opnieuw op de banken.

De Nederlandse ploeg  met Jesse Puts, Thom de Boer, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo zag de aanval op het wereldrecord net mislukken, maar bracht een uitstekende tijd van 1.28.90 op de klokken.

Het goud van de estafetteploeg was de tiende medaille voor de Nederlandse zwemmers bij de World Cup in eigen land.

Naast de twee wereldrecords van Sjöström noteerde ook Mireia Belmonte in Eindhoven een nieuw wereldrecord. In een direct duel met Katinka Hosszu onttroonde ze de Hongaarse als recordhoudster op de 400 m wisselslag (4.18.94).

Eindhoven zet nieuwe standaard voor World Cup

Niet alleen de Nederlandse zwemmers waren heel enthousiast over de World Cup in Eindhoven. De Australische Cate Campbell zei: “By far the best world cup of them all”.

Ook Chad le Clos, winnaar van drie nummers, was vol lof: “De geweldige sfeer in het stadion helpt echt om harder te zwemmen. We moeten de sport leuker en spannender maken. Wat hier gebeurt is fantastisch. Complimenten.”

Cornel Marculesco, Executive Director van de internationale zwembond FINA, sprak zijn waardering uit voor de Nederlandse organisatie van de World Cup. “De FINA/airweave Swimming World Cup in Eindhoven was een groot succes. Toernooidirecteur Pieter van den Hoogenband en zijn team hebben een nieuwe standaard gezet voor deze wereldbekerserie. Twee avonden achter elkaar uitverkocht, duizenden uitzinnige fans, de beste zwemmers van de wereld en drie wereldrecords. En dat gecombineerd met veel opzwepende muziek en een indrukwekkende lichtshow.”