World Cup Eindhoven 2013 Chad Le Clos Persmoment 19 Mei

Olympische zwemkampioenen naar Eindhoven voor World Cup

Katinka Hosszu, Sarah Sjöström, Kyle Chalmers, Chad Le Clos, Cate en Bronte Campbell en andere wereldtoppers doen 11 en 12 augustus mee aan de FINA/airweave Swimming World Cup Eindhoven presented by EIFFEL in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion.

De inschrijving voor de derde wereldbekerwedstrijd van het seizoen sluit officieel pas komend weekend, maar de inschrijflijst van de World Cup in Eindhoven bevat nu al tal van grote namen. Komende week behoren deze zwemmers tot de topfavorieten bij de WK langebaan in Boedapest.

Katinka Hosszu geldt bij deWK als de grote publiekslieveling. Met name op de 200 en 400 m wisselslag is de Hongaarse de gedoodverfde favoriet. Na de WK in eigen land richt Hosszu de blik op de World Cup. De drievoudig Olympisch kampioen van Rio de Janeiro won de afgelopen vijf seizoen het overall klassement van de wereldbeker.

Zowel in Boedapest als in Eindhoven wordt ook uitgekeken naar Sarah Sjöström. De Zweedse heeft de snelste seizoentijd staan op de 50 en 100 m vrije slag en 100 m vlinderslag. Sjöström won in Rio goud op de 100 m vlinderslag in een nieuw wereldrecord.

In Eindhoven start Sjöström op de 50 m vlinderslag en 100 en 200 m vrije slag. Op de eerste twee afstanden neemt ze het bij de World Cup onder anderen op tegen Ranomi Kromowidjojo.

Een andere grote naam in Eindhoven is die van Kyle Chalmers. De Australiër is de regerend Olympisch kampioen op de 100 meter vrije slag. De pas 19-jarige zwemmer ontbreekt komende week bij de WK in Boedapest, nadat hij in juni een hartoperatie onderging. Chalmers is al weer in training en maakt in augustus zijn rentree in competitie. In Eindhoven start hij op de 50 en 100 m vrije slag.

De Australische zwemploeg komt op volle sterkte naar Eindhoven. De selectie wordt aangevoerd door de Bronte en Cate Campbell. Bronte Campbell is regerend wereldkampioen op de 100 m vrije slag, zus Cate Campbell is wereldrecordhouder op die afstand. Bij de Olympische Spelen van Rio maakten de twee zussen samen deel uit van de gouden Australische ploeg op de 4 x 100 m vrije slag.

Ook Mireia Belmonte, de regerend Olympisch kampioen op de 200 m vlinderslag uit Spanje, komt voor de World Cup naar Nederland.

Andere grote namen aan de start in Eindhoven zijn Olympisch gouden medaillewinnaars van Londen Cameron van der Burgh (Zuid-Afrika), Chad Le Clos (Zuid-Afrika) en Ruta Meilutyte (Litouwen). Ook Federica Pellegrini (Italië), Olympisch kampioen van Peking, heeft zich aangemeld voor de World Cup in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion.

Nederlandse ploeg op volle sterkte

Eerder werd al bekend dat Nederland met de complete WK-selectie aan de start van de World Cup in eigen land verschijnt. Ferry Weertman, afgelopen week nog wereldkampioen op de 10 km open water, komt in Eindhoven in actie op de 400 en 1500 m. Ranomi Kromowidjojo heeft zich ingeschreven voor de 50 m vlinderslag en 100 m vrije slag.

Tickets

Tickets voor de FINA/airweave Swimming World Cup Eindhoven presented by EIFFEL (11-12 augustus) zijn verkrijgbaar vanaf €7,50. De World Cup is voor Nederlandse zwemfans een uitgelezen moment om de nationale en internationale topzwemmers in actie te zien. Het toernooi volgt direct op de wereldkampioenschappen zwemmen in Boedapest (23-30 juli). In Eindhoven kunnen nieuwe kampioenen en toptijden worden verwacht.

Bestel hier tickets