Sarah Sjostrom Wereldrecord 100m

Sjöström brengt Eindhoven in extase met wereldrecord

Een nieuw wereldrecord en vijf Nederlandse medailles. Het waren de absolute hoogtepunten op de openingsdag van de FINA/airweave Swimming World Cup Eindhoven 2017 presented by EIFFEL. Vanwege de grote belangstelling voor de World Cup gaan zaterdag extra kaarten in de verkoop voor de finales.

Sarah Sjöström bracht vrijdagavond in een uitverkocht Pieter van den Hoogenband zwemstadion het publiek in extase met een aanscherping van haar eigen wereldrecord op de 100 meter vrije slag.

In een direct duel met thuisfavoriete Ranomi Kromowidjojo tikte de Zweedse als eerste aan in 50,58. Het was voor Sjöström de tweede verbetering van het wereldrecord op de 100 meter in een week tijd.

Sjöström denkt niet dat de grens daarmee is bereikt: “Ik voel me super. Ik ben ontzettend blij met deze tijd, maar ik weet dat het nog sneller kan. In de toekomst wil ik onder de 50 seconden.”

Ranomi Kromowidjojo (51,19) kreeg het zilver omgehangen, het brons was voor Cate Campell (51,75). De Nederlandse kon vrijdag leven met haar tweede plaats achter de razendsnelle Sjöström. “Het kan nog harder, daar gaan we in de komende drie jaar hard voor werken.” Kromowidjojo, die donderdag bekend maakte door te gaan tot en met de Olympische Spelen van Tokio had genoten van het onthaal in Eindhoven. “Het is supertof om hier te mogen schitteren. We zijn in Nederland goed in twee dingen: we kunnen goed sporten en goed feest vieren. Dat hebben we vandaag weer laten zien!”

Extra kaarten voor finales zaterdag

Zaterdag treffen Sjöström, Kromowidjojo en Campbell elkaar opnieuw op de 50 m vlinderslag. De finalesessie voor de tweede dag van de World Cup is uitverkocht. Vanwege de grote belangstelling gaan er zaterdag extra kaarten in de verkoop.

Op de tweede dag wordt ook veel verwacht van de Nederlandse gemengde 4×50 m vrije slag estafette. De ploeg heeft aangekondigd het wereldrecord aan te willen vallen. Vrijdag was er al goud voor de gemende 4 x 50 m wisselslagformatie. De ploeg met Maaike de Waard, Arno Kamminga, Ranomi Kromowidjojo en Thom de Boer finishte voor Australië en de Verenigde Staten.

Individueel eremetaal was er ook voor Jesse Puts (zilver 50 vrij), Kyle Stolk (brons 100 wisselslag) en Kira Toussaint (brons 200 rugslag).

Mondiale toppers tonen zich

In het bomvolle stadion in Eindhoven lieten de mondiale topzwemmers zich vrijdag opzwepen naar toptijden. Overwinningen waren er voor Olympisch kampioenen Chad Le Clos (200 vlinderslag), Katinka Hosszu (200 rugslag en 200 wisselslag) en Mireia Belmonte (200 vlinderslag en 800 vrije slag).