Sjostrom WK Boedapest

Sarah Sjöström op stoom bij opening World Cup-seizoen

De eerste World Cup van het seizoen zit erop. In Moskou werden razendsnelle tijden gezwommen, vooral door Sarah Sjöström. Dat belooft veel voor de World Cup volgende week in Eindhoven.

 

Sjöström was vorige maand bij het WK in Boedapest de vrouw van het toernooi met drie wereldtitels (50 m vrije slag, 50 m vlinderslag en 100 m vlinderslag). Tijdens de eerste wereldbeker liet de Zweedse zien dat ze op dit moment ook op de korte baan bijna niet te kloppen is.

Tijdens het tweedaagse toernooi in Moskou zwom Sjöström twee wereldrecords. Op woensdag scherpte ze beste tijd ooit op de 50 m vrije slag aan tot 23,10. Daarmee bleef ze 0,14 onder de tijd die Kromowidjojo in 2013 liet noteren bij de World Cup in Eindhoven.

Een dag later zwom Sjöström opnieuw een wereldrecord uit de boeken. Op de 100 meter vrije slag noteerde ze een tijd van 50,77. Daarmee was ze 0,14 sneller dan de Australische Cate Campbell, houdster van het record.

De Zweedse sprintster deed in Moskou goede zaken voor het overall-klassement van de World Cup. Ook op de 100 m vlinderslag pakte Sjöström het goud. Een overwinning levert 12 punten op, een verbetering van een wereldrecord 20 punten en een cheque van 10.000 dollar.

Katinka Hosszu won eveneens drie keer. Woensdag was ze de snelste op de 100 m wisselslag en 100 m rugslag, een dag later won ze de 200 m wisselslag.

Ranomi Kromowidjojo legde in Moskou twee keer beslag op de tweede plaats, beide keren achter Sjöström. Op de 100 m vrije slag tikte ze donderdag aan in een tijd van 51,14, goed voor een nieuw Nederlandse record.

Drie keer Le Clos, twee keer Morozov

Bij de mannen won thuisfavoriet Vladimir Morozov twee races. Op de 100 meter wisselslag en de 50 meter vrije slag legde hij beslag op de winst. Morozov won vorig jaar het overall klassement bij de mannen.

Chad Le Clos, al drie keer winnaar van het eindklassement, kreeg in Moskou drie keer goud omgehangen op de 200 m vrije slag, 50 en 100 m vlinderslag.

Uitslagen FINA/airweave Swimming World Cup Moscow 2017

Volgende World Cups: Berlijn en Eindhoven

Zondag gaat de wereldbeker verder in Berlijn (6-7 augustus), waarna de zwemmers doorreizen naar Eindhoven voor de derde World Cup van het seizoen.

In Eindhoven komen acht gouden medaillewinnaars van het WK in Boedapest in actie. Het Pieter van den Hoogenband zwemstadion maakt zich op voor de komst van wereldkampioenen Chad Le Clos (200 vlinder), Gabriele Detti (800 vrij), Anton Chupkov (200 school), Federica Pellegrini (200 vrij), Sarah Sjöstrom (100 vlinder, 50 vlinder, 50 vrij) Katinka Hosszu (200 wissel, 400 wissel), Mireia Belmonte (200 vlinder) en Emily Seebohm (200 rug).

Tickets

Tickets voor de FINA/airweave Swimming World Cup Eindhoven presented by EIFFEL (11-12 augustus) zijn verkrijgbaar vanaf €7,50. De World Cup is voor Nederlandse zwemfans een uitgelezen moment om de nationale en internationale topzwemmers in actie te zien. Het toernooi volgt direct op de wereldkampioenschappen zwemmen in Boedapest (23-30 juli). In Eindhoven kunnen nieuwe kampioenen en toptijden worden verwacht.

Bestel hier tickets