Chad Le Clos WK Boedapest

Swimjos column: Meedoen met een wereldveld in Eindhoven

Jos van Kuijeren was jarenlang de vaste commentaarstem van zwemmen op Radio 1. Tegenwoordig zit hij op de perstribune bij EK’s, WK’s en Olympische Spelen voor Zwemkroniek.com en als lid van de Mediacommissie van wereldzwembond FINA. Deze week is Swimjos columnist voor de World Cup in Eindhoven.

“Toen ik de inschrijflijst van de World Cup 2017 in Eindhoven zag, kreeg ik een gevoel van opwinding. Geweldig zo’n lijst van toppers. Tien Olympische gouden medaillewinnaars van Rio en Londen, vijftien wereldkampioenen van Boedapest of de jaren daarvoor. Vijf wereldkampioenen op de korte baan. Het kan niet op in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion op 11 en 12 augustus.

En over dergelijke cijfers raak ik niet uitgepraat als ik ook nog eens naar de namen van de wereldrecordhouders kijk. Ik word er lyrisch van. Zes mannen, die samen acht mondiale records in hun bezit hebben. Spraakmakend figuur is Chad Le Clos. Deze Zuid-Afrikaan was de eerste die de Olympische zegereeks van Michael Phelps doorbrak dankzij zijn overwinning op de 200m vlinderslag in Londen 2012. Daarna was het even gedaan met winnen op toernooien waar de allerbesten meededen. Het maakte hem onzeker. Maar de zwemmer hervond zichzelf vijf jaar na Londen met de wereldtitel in Boedapest. Een man mag niet huilen, maar de Zuid-Afrikaan liet zijn tranen de vrije loop op het podium.

En maar liefst zeven zwemsters, die momenteel de allersnelsten van de wereld zijn, komen naar Eindhoven. In dat gezelschap is natuurlijk Sarah Sjöström de grote vedette. Deze Zweedse is op de korte en lange baan wereldrecordhoudster op de 50 en 100m vrije slag, de 50 en 100m vlinderslag en ook ’s werelds snelste op de 200 vrij in kort bad. Zij begon haar carrière negen jaar geleden in Eindhoven, waar zij Europees kampioene werd op de 100 meter vlinderslag. Ze was toen pas veertien jaar, een groot talent en zou het wel even gaan maken, dacht iedereen. Ze heeft het gemaakt, maar het was niet altijd gemakkelijk. Vallen en opstaan en opnieuw beginnen. Acht jaar na haar eerste succes stond ze eindelijk op de hoogste trede bij de Olympische Spelen in Rio. Als winnares op de 100 meter vlinderslag.

Meedoen aan een wedstrijd, waar internationale toppers als Sarah Sjöström en Chad Le Clos op de startlijst staan, is voor Nederlandse clubzwemmers een ongedacht buitenkansje. Het kan niet anders of zij racen de wedstrijd van hun leven bij de Swimming World Cup Eindhoven.”

Beluister de column via Soundcloud:

Volg Swimjos op Twitter