Column Jos Ranomi Gaat Door

Swimjos column: Ranomi zwemt door

Jos van Kuijeren was jarenlang de vaste commentaarstem van zwemmen op Radio 1. Tegenwoordig zit hij op de perstribune bij EK’s, WK’s en Olympische Spelen voor Zwemkroniek.com en als lid van de Mediacommissie van wereldzwembond FINA. Deze week is Swimjos columnist voor de World Cup in Eindhoven.

Aanwezige twitteraars hadden de boodschap al klaar staan, alleen moest het woord ‘stoppen’ of ‘doorgaan’ nog ingevuld worden. Ranomi Kromowidjojo en haar zwemtoekomst. Zij zet haar loopbaan voort. Geweldig nieuws voor het Nederlandse zwemmen aan de vooravond van het wereldbeker treffen in Eindhoven, bekend gemaakt bij de persconferentie.

Over het hoe en waarom was de drievoudig Olympisch kampioene kort en duidelijk: “Er is maar één reden: beter worden”. Zij is niet klaar met haar loopbaan, want zij voelt dat zij tot meer in staat is. “Dit besluit stond voor mij al vast voor de wereldkampioenschappen in Boedapest. En het hing niet af van mijn resultaten daar.”

Natuurlijk heeft de wereldrecordhoudster op de 50 vrij het besluit allereerst voor zichzelf genomen. Maar het Nederlandse zwemmen vaart er wel bij, zeker nu de nieuwelingen bij de WK in Boedapest zulke stappen in de goede richting hebben gezet.

Het World Cup spektakel in het tot zwemtheater omgebouwde Pieter van den Hoogenband stadion had zich geen betere ambassadrice kunnen wensen. Twee dagen zwemmen van het allerhoogste niveau in een uitverkocht huis. In april bij de Swim Cup/NK was de stemming nog bedrukt en illustreerden de vele lege plaatsen op de tribune de neergang van een trotse zwemnatie.

Hoe anders zal het nu in hetzelfde stadion zijn. Met elke dag een Mixed estafette als spetterende uitsmijter. Ook daarin zal Ranomi Kromowidjojo een hoofdrol spelen en tonen wat zij waard is. Zij schrikt er niet voor terug om tegen mannen te zwemmen, hoewel dat ook kan tegenvallen. In Berlijn nam zij als laatste zwemster van de Oranjeploeg op de 4×50 wissel over met een voorsprong van drieenhalve seconden op Finland. “Hun laatste zwemmer, Ari-Pekka Liukkonen is een reus van meer dan twee meter met een schoenmaat 50 en hij kwam zo snel dichtbij dat ik haast stil lag door zoveel geweld. Ik wist niet wat me overkwam. Tactisch is het dan handiger dat een man zwemt tegen hem.”, lachte zij. “Maar die gemengde estafettes willen we winnen. Zeker voor eigen publiek.”
Nederland gaat nog enkele jaren genieten van deze super sportvrouw, Ranomi Kromowidjojo.

Beluister de columns via Soundcloud:

 

Volg @Swimjos op Twitter