Swimjos Column Records

Swimjos column: Show, spektakel en records

Jos van Kuijeren was jarenlang de vaste commentaarstem van zwemmen op Radio 1. Tegenwoordig zit hij op de perstribune bij EK’s, WK’s en Olympische Spelen voor Zwemkroniek.com en als lid van de Mediacommissie van wereldzwembond FINA. Deze week is Swimjos columnist voor de World Cup in Eindhoven.

“Na acht dagen zwemmen bij de WK Boedapest waren er elf wereldrecords aangescherpt. De twee World Cup evenementen in Moskou en Berlijn waren goed voor nog eens vier mondiale toptijden. En daar verbazen veel kenners en niet-ingewijden zich telkens weer over.  Devalueer je de zwemsport niet met zoveel records?

Records zijn voor het zwemmen als haver voor een paard. Een levensbehoefte. Hoe kan het ook anders met zoveel onderdelen en vooral afstanden. Daar komt bij dat na elke Olympiade weer een nieuwe afstand of zoals nu de gemengde estafette wordt geintroduceerd. Een paar jaar geleden was het zelfs zo erg dat van bovenaf en op aandrang van coaches met Jacco Verhaeren voorop werd ingegrepen.

De recordgolf werd toen veroorzaakt door technologische ontwikkeling. De fabrikanten Arena, Adidas, Jaked en Speedo, maakten zwempakken die het drijfvermogen bevorderden en, door compressie, de verzuring van de spieren tegengingen.

Zwemmers profiteren van de telkens verbeterende technische voorzieningen in het zwembad (golfbrekende baanlijnen, geavanceerde startblokken) en van anders geinterpreteerde regels. Een vlinderkick onder water was bij de schoolslag na het keerpunt lang verboden. Toen die regel werd verruimd gingen de tijden direct omlaag.

Ook maakten zwemmers het wel eens te bont in de ogen van de rechtzinnigen wat betreft de reglementen. Op de rugslag bijvoorbeeld was er veel tijdwinst toen je met een vlinderbeenslag na start en keerpunt zo lang mogelijk onder water kon zwemmen. Gevolg was de regel, dat je voortaan na 15 meter moest boven komen op straffe van diskwalificatie
In Nederland wordt Kira Toussaint beschouwd als de zwemster, die technisch er alles uit haalt wat mogelijk is bij de onder waterfase. Een filmpje daarvan is te zien op Facebook. Bij de Swimming World Cup in Berlijn zwom ze niet voor niets twee Nederlandse records op de 50 meter onderbroken door een keerpunt: 30 meter onder en 20 meter boven het wateroppervlak.

Zwemmen vraagt om meer spektakel. Meer records. Meer show. Wie weet komt het nog eens zover dat de onder water regel weer los gelaten wordt of dat er verende startblokken komen, waarbij zwemmers voor de duik gelanceerd worden.”

Beluister de columns via Soundcloud:

 

Volg @Swimjos op Twitter