Column Jos Springboks

Swimjos column: Springboks

Jos van Kuijeren was jarenlang de vaste commentaarstem van zwemmen op Radio 1. Tegenwoordig zit hij op de perstribune bij EK’s, WK’s en Olympische Spelen voor Zwemkroniek.com en als lid van de Mediacommissie van wereldzwembond FINA. Deze week is Swimjos columnist voor de World Cup in Eindhoven.

Diep van binnen voelt Kyle Stolk zich een echte ‘Springbok’. Een dierenliefhebber dus? Zover reikt mijn kennis van het wel en wee van deze zwemmer niet, wel weet ik dat hij in Zuid-Afrika geboren is en er de eerste jaren van zijn leven doorgebracht heeft. En dan is de link snel gelegd. In zijn genen zit de liefde voor een sport die dankzij het Britse Rijk over de hele wereld bekend werd en miljoenen liefhebbers telt. Ik bedoel rugby. De Nederlandse recordhouder op de 200 meter wisselslag is er aan verknocht.

Of Mathys Goosen het rugby-gen ook draagt. Ik heb geen idee. De overeenkomst met Stolk is alleen dat de vlinderslagspecialist ook in Zuid-Afrika geboren is, de Nederlandse nationaliteit heeft, inmiddels ruim drieenhalf jaar in Nederland woont en dit jaar zijn debuut maakte in de WK-ploeg. Goosen deed voor het eerste van zich spreken bij de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing met brons op de 50 vlinder.

Er lopen meer zwemmers rond met Nederlandse klinkende namen. Cameron van der Burgh bijvoorbeeld. Voor zijn Nederlandse wortels  moeten we echter verder terug gaan, zo vroeg ik hem enkele jaren geleden toen hij deelnam een de Swim Cup. Het enige dat hij kon vertellen was dat zijn voorouders in het begin van de twintigste eeuw ooit vanuit Nederland op avontuur gingen en in Zuid-Afrika terecht kwamen. Zijn belangrijkste wapenfeit is en blijf de Olympische titel op de 100m schoolslag. En rugby vindt hij ook leuk.

De vierde man, die iets met Zuid-Afrika heeft is Chad Guy Bertrand le Clos, geboren op  12 april 1992 in Durban. De enige Nederlandse connectie is zijn deelname aan de World Cup in 2013. Hij vertegenwoordigde zijn land op de Olympische 2012 in Londen, waar hij furore maakte als winnaar van de 200m vlinderslag. Zijn triomf was legendarisch, want hij versloeg niemand minder dan Michael Phelps. Le Clos houdt van racen en de korte baan. Met 1.48.67 bleef hij op de eerste finale avond in het kolkende Pieter van den Hoogenbandzwemstadion slechts 11 honderdsten boven zijn wereldrecord van vier jaar geleden in Singapore. Als echte Zuid-Afrikaan zal hij ook wel een rugbyliefhebber zijn.

Vier Springbokken in Eindhoven bij de Swimming World Cup. Stuk voor stuk bijzondere mensen.

Beluister de columns via Soundcloud:

 

Volg @Swimjos op Twitter