Interview Pieter Van Den Hoogenband

“Wees niet verbaasd als er wereldrecords sneuvelen”

Toernooidirecteur Pieter van den Hoogenband over de vernieuwingen rond de FINA/airweave Swimming World Cup en zijn rol bij het nieuwe event.

Hoe bijzonder is het dat de World Cup naar Eindhoven komt?

“Het is voor het eerst sinds 2013 dat we in Nederland weer een World Cup organiseren. Dat is voor Nederlandse zwemliefhebbers een geweldige kans om hun helden live in actie te zien. Aan de World Cup doen de beste Nederlandse en internationale zwemmers mee. Maar bovenal weet ik zeker dat we in Eindhoven een leuk, gaaf en vernieuwend toernooi gaan neerzetten.”

Wat voor vernieuwingen zitten eraan te komen?

“Meer dan ooit zal er aandacht zijn voor de beleving bij de zwemmers en de fans. We willen event presentation naar een hoger niveau tillen met beter licht en geluid en veel sfeer rond de wedstrijden. We gaan de zwemmers in Eindhoven als sterren onthalen. In het stadion creëren we een theater setting, het bad wordt prachtig uitgelicht en daaromheen maken we het helemaal donker. Dat zorgt ervoor dat de sport voor fans in het stadion, maar ook voor de tv-kijker nog beter te volgen is. Bij alles wat we doen houden we natuurlijk oog voor de sport. We zijn dan ook heel benieuwd naar de feedback van de zwemmers.”

Kunnen we wereldtoppers in Eindhoven verwachten?

“Daar mag je nu al vanuit gaan. De World Cup in Eindhoven is twee weken na het WK in Boedapest. Zwemmers die goed hebben gepresteerd op het WK, willen hun goede vorm vaak doortrekken naar de wereldbeker. Dat betekent dat de zwemmers in topvorm naar Nederland komen. Voor ons zitten de World Cups in Moskou en Berlijn. Als ze in Eindhoven aankomen, is iedereen gewend aan de switch van het 50 naar 25 meter bad en gaan we toptijden zien. Ik zou niet verbaasd zijn als er wereldrecords sneuvelen.”

Hoe ziet jouw rol als toernooidirecteur eruit?

“Ik ben een van de ex-zwemmers die is gevraagd om mee te denken over hoe we het Nederlandse zwemmen internationaal nog steviger op de kaart kunnen zetten. We hebben de ambitie om dit toernooi de komende jaren verder uit te bouwen. Ik zal aanloop naar het toernooi Het is ook mijn rol om zwemmers te enthousiasmeren om naar Nederland te komen. Ik ken veel internationale zwemmers en hun trainers. Zij kunnen de komende tijd een telefoontje van me verwachten.”