FINA World Cup Eindhoven 2017 Belooft Topzwemmen In Ongekende Setting

World Cup belooft topzwemmen in ongekende setting

Vrijdag 19 mei werden de plannen voor de FINA/airweave Swimming World Cup Eindhoven 2017 presented by EIFFEL ontvouwd. Voor het eerst sinds 2013 is Nederland deze zomer gastheer van de wereldbeker.

De organisatie van de derde World Cup van het seizoen is een samenwerking van de KNZB, gemeente Eindhoven, provincie Noord-Brabant en TIG Sports. Pieter van den Hoogenband is aangesteld als toernooidirecteur.

Tijdens een presentatie in het Pieter van de Hoogenband zwemstadion lichtte de drievoudig Olympisch kampioen het format van het toernooi toe. De World Cup in Eindhoven maakt deel uit van een reeks van negen korte baan toernooien. De beste zwemmers ter wereld strijden van augustus tot en met november om 2 miljoen dollar prijzengeld. Eindhoven is de derde stop van de World Cup, andere locaties zijn onder meer Moskou, Berlijn en Tokio.

In het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion is tijdens de World Cup plaats is voor 2.500 toeschouwers. Het tweedaagse toernooi heeft een attractieve opzet voor bezoekers, tv-kijkers en topatleten. Het programma bestaat uit series in de ochtend en finales in de avond. Met meer dan tien finales in het tijdbestek van drie uur wordt gezorgd voor een compact en aantrekkelijk finaleprogramma. Door een nieuwe inrichting van het zwemstadion en toevoeging van licht en geluid zijn de races nog aantrekkelijker om te volgen.

EIFFEL Presenting Partner

De komst van de FINA/airweave World Cup naar Eindhoven is mogelijk gemaakt door investeringen van de provincie Noord-Brabant en de gemeente Eindhoven in een upgrade van het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion. De verbeteringen van het zwembad worden gefinancierd met een subsidie van de provincie Noord–Brabant in combinatie met gemeentelijke middelen.

Tijdens de bijeenkomst in aanwezigheid van media en organisatie werd ook bekendgemaakt dat EIFFEL als Presenting Partner aan de World Cup in Eindhoven is verbonden. De zakelijk dienstverlener is al langer betrokken bij de zwemsport, onder meer door samenwerkingen met Pieter van den Hoogenband en Ranomi Kromowidjojo. Monique Noomen-Greve, managing director van EIFFEL kijkt uit naar de World Cup in Eindhoven: “Topsporters en topcoaches vormen voor ons een dagelijkse inspiratiebron. Zij motiveren ons en houden ons een spiegel voor. Vanuit die gedachte verbinden wij ons als Presenting Partner aan de FINA/airweave Swimming World Cup in Eindhoven.”

World Cup zet nieuwe standaard in zwemwereld

De KNZB, gemeente Eindhoven, provincie Noord-Brabant en TIG Sports streven ernaar om jaarlijks een World Cup event te organiseren. Het is de gezamenlijke ambitie om met de World Cup onderscheidend te zijn van andere zwemevenementen zowel nationaal als internationaal.

André Cats, technisch directeur van de KNZB, toonde zich vrijdag enthousiast over de komst van de wereldbekerwedstrijd naar Nederland: “Met de World Cup verzekeren we ons opnieuw van een internationaal toptoernooi in Nederland met deelname van de internationale elite. Het geeft onze topzwemmers de kans zich voor eigen publiek te laten zien. Niet alleen qua prestaties streven we het hoogste na, ook de organisatie van evenementen willen we naar een nog hoger niveau brengen.”

Pieter van den Hoogenband verwacht dat zowel sportief als organisatorisch een nieuwe standaard wordt gezet: “De World Cup vindt plaats twee weken na het WK zwemmen in Boedapest als veel van de zwemmers in topvorm zijn. Het is een uitgelezen moment om Nederlandse en internationale toppers in eigen land in actie te zien. Ik verwacht dat we in Eindhoven toptijden gaan zien in een setting die voor de zwemsport ongekend is.”

Van den Hoogenband kondigde vrijdag de deelname van tweevoudig Olympisch kampioene Cate Campbell aan, wereldrecordhoudster op de 100 meter vrije slag. Met de Australische estafetteploeg won Campbell bij de Spelen van 2012 en 2016 goud op de 4×100 meter vrije slag.