FINA_BP WC2017/G.Scala-DBMedia

World Cup storylines – nog 2 weken

Waar moet je op letten in aanloop naar de FINA/airweave Swimming World Cup Eindhoven presented by EIFFEL? We zetten elke week de belangrijkste verhalen op een rij.

 

Acht wereldkampioenen naar Eindhoven

Het WK in Boedapest zit erop. Acht dagen topzwemmen in de Duna Aréna leverde 42  wereldkampioenen op, elf wereldrecords, en vier Nederlandse medailles.

Liefst  acht gouden medaillewinnaars van het WK op individuele nummers komen 11 en 12 augustus naar Eindhoven voor de World Cup. Het Pieter van den Hoogenband zwemstadion maakt zich op voor de komst van wereldkampioenen Chad Le Clos (200 vlinder), Gabriele Detti (800 vrij), Anton Chupkov (200 school), Federica Pellegrini (200 vrij), Sarah Sjöstrom (100 vlinder, 50 vlinder, 50 vrij) Katinka Hosszu (200 wissel, 400 wissel), Mireia Belmonte (200 vlinder) en Emily Seebohm (200 rug). Samen wonnen deze zwemmers elf wereldtitels.

In totaal zijn de deelnemers aan de World Cup in Eindhoven goed voor  elf gouden, acht zilveren en zes bronzen medailles van het WK.

 


Nederland op plaats 15 in medailleklassement

Nederland heeft het langebaantoernooi afgesloten op de plaats 15 van het medailleklassement met drie keer zilver en één keer brons. Ranomi Kromowidjojo was stond vier keer op het podium, twee keer individueel (100 vrij en 50 vrij) en twee keer met de estafette (4 x100 vrij en 4 x100 vrij mixed). Een jaar na de Olympische Spelen van Rio, waar Nederland met lege handen bleef, zijn de vier medailles een opsteker voor de Nederlandse ploeg als geheel. De prestaties in Hongarije beloven ook veel goeds voor de World Cup in Eindhoven, waar het grootste deel van de Nederlandse WK-delegatie opnieuw in actie komt.

De onbetwiste nummer 1 van het medailleklassement in Boedapest waren de Verenigde Staten. Ook zonder de gestopte Michael Phelps en de geschorste Ryan Lochte stond er geen maat op de Amerikaanse ploeg met 38 medailles, waarvan achttien goud.

 


Australische topsprinters terug in Eindhoven

Voor de Australische ploeg bleef de teller steken op tien gouden medailles, waarvan één goud. De ploeg moest het in Boedapest dan ook stellen zonder twee van de belangrijkste troeven. Cate Campbell (tussenjaar) en  Kyle Chalmers (herstellend van een operatie) bekeken de verrichtingen van hun teamgenoten vanaf de tribune. Bij de World Cup in Eindhoven gaan we de twee topsprinters wel in actie zien.

Chalmers, regerend Olympisch kampioen op de 100 m vrije slag, zag in Boedapest hoe Caleb Dressel het goud won op het koningsnummer. Volgende week maakt de 19-jarige sprinter zijn rentree in Rome, twee dagen later staat hij aan de start in Eindhoven. Zijn eerste doel is om weer honderd procent fit te worden, vertelde Chalmers voor de camera van de NOS.

 

Surrounded by World Champions #honoured #MyBoyAdam @adidas_swim

Een bericht gedeeld door Kyle Chalmers (@kyle_chalmers3) op


Moskou, Berlijn en Eindhoven

Wie denkt dat de zwemmers na een intensief WK kunnen genieten van een vakantie, heeft het mis. Woensdag staan veel van de WK-deelnemers alweer aan de start in Moskou voor de eerste wereldbeker van het seizoen. Op het Olimpiyskiy Sports Complex wordt woensdag en donderdag gestreden om de wereldbekerpunten.

Voor Nederland  komen in Rusland vier zwemmers in actie: Ranomi Kromowidjojo (50 rug, 50 vrij en 100 vrij), Maaike de Waard (50 vrij, 50 rug en 100 rug), Femke Heemskerk (50 vrij, 100 vrij, 100 wissel en 200 wissel) en Jesse Puts: 50 rug, 50 vlinder, 50 vrij).

Vier dagen later (6-7 augustus) komen liefst 33 Nederlanders uit in de World Cup in Berlijn, waarvan 17 WK-gangers, direct gevolgd door het toernooi in Eindhoven (11-12 augustus).

 

Via World Cup naar EK

Het volgende titeltoernooi op  de agenda is het EK kortebaan, 13-17 december in Kopenhagen. De World Cups in de komende maanden vormen een uitgelezen mogelijkheid voor de zwemmers om zich te plaatsen voor de Europese titelstrijd in Denemarken.

Kijk hier voor de EK-imitieten