Katinka Hosszu Story Lines 3 Weken

World Cup storylines – nog 3 weken

Waar moet je op letten in aanloop naar de FINA/airweave Swimming World Cup Eindhoven presented by EIFFEL? We zetten elke week de belangrijkste verhalen op een rij.

 

Strijd om de wereldtitels barst los

Zwemliefhebbers kunnen hun hart ophalen komende week. De top van de wereld heeft zich in Boedapest verzameld voor het WK zwemmen.

Twee jaar geleden was de Nederlandse ploeg bij het WK in Kazan nog goed voor acht zilveren medailles, waarvan vier op de langebaan. Na de teleurstellend verlopen Olympische Spelen van Rio wordt in Boedapest gestart met realistische ambities. Voor Nederland komen zestien zwemmers uit op de individuele nummers.

Internationaal wordt uitgekeken naar het optreden van Katinka Hosszu in eigen land. De drievoudig Olympisch kampioene van Rio de Janeiro gaat in Boedapest voor de medailles op de 200 en 400 m wisselslag, 100 en 200 m rugslag, 200 m vrije slag en 200 m vlinderslag,

Volgende maand is Hosszu een van de sterren die naar Eindhoven komen voor de World Cup. De vraag is met hoeveel wereldtitels de ‘Iron Lady’ naar Nederland afreist.

De finales van het WK worden rechtstreeks uitgezonden door de NOS op NPO 2. De series en finales zijn live te zien op Eurosport.

 

Twee keer prijs in open water

Afgelopen week was er al twee keer prijs voor Nederlands in Hongarije. Ferry Weertman verzekerde zich van de wereldtitel op de 10 km open water en voltooide daarmee een unieke trilogie. Weertman is de eerste man die Europees-, wereld- en Olympisch kampioen is in het open water zwemmen. Sharon van Rouwendaal nam na een teleurstellingen op de 10 km (16e) en 5 km (4e) sportieve revanche op de 25 km met zilver.

Weertman komt in Boedapest ook nog in actie op de 1500 meter. Bij de World Cup in Eindhoven zwemt Weertman de 400 en 1500 m vrije slag.

Wereldkampioen!!! #fina2017

Een bericht gedeeld door Ferry Weertman (@veryferryfast) op

 

Niet in Boedapest wel in Eindhoven

Twee topnamen die niet deelnemen aan het WK in Hongarije, maar wel voor de World Cup naar Nederland komen, zijn die van Kyle Chalmers en Cate Campbell. De Australische zwemmers laten het wereldkampioenschap op verschillende redenen aan zich voorbij gaan.

Chalmers onderging eerder dit jaar een operatie aan zijn hart die hartkloppingen moet tegengaan. Campbell gebruikt dit seizoen om de batterij weer op te laden. Bij de Olympische Spelen van Rio begon de sprintstrer als torenhoge favoriet op de 100 m vrije slag, maar Campbell keerde zonder individuele medailles terug uit Brazilië. Campbell is deze week wel in Boedapest, maar alleen om haar teamgenoten aan te moedigen.

 

Een andere bekende naam die we niet in Boedapest aan de start zien is die van Joeri Verlinden. De vlinderslagspecialist maakt  zijn opwachting op de 100 en 200 meter vlinder. Verlinden slaagde er niet in zich te kwalificeren voor het WK en draait zijn eigen trainingsprogramma’s. De 37-voudig Nederlands kampioen echter door als zwemmer hoopt bij de World Cup een startbewijs te verdienen voor de EK korte baan in Kopenhagen in december.

 

36 clubzwemmers mogen zich meten met de wereldtop

Niet alleen de absolute wereldtop komt naar Eindhoven voor de World Cup. Ook 36 clubzwemmers van dertien Nederlandse verenigingen hebben zich aangemeld voor de FINA/airweave Swimming World Cup.

Ex-topzwemmers betrokken bij World Cup

Behalve topzwemmers in het zwembad, ook grote namen langs het bad. Bijvoorbeeld tijdens de Pieter Challenge. Jonge zwemmers (6 t/m 12 jaar) krijgen training van ex-toppers en racen daarna een wedstrijd in het 25 meterbad. De clinics worden gegeven door Joost Reijns, Bas van Velthoven en Sebastiaan Verschuren.

Deelname aan de Pieter Challenge is €9,00. Inschrijven is mogelijk via www.worldcupeindhoven.com/pieter-challenge.

Sebastiaan Verschuren is niet alleen bij de Pieter Challenge, maar ook tijdens de finales van de World Cup actief. De inmiddels gestopte Europees kampioen op de 200 m vrije slag verzorgt in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion de interviews met de zwemmers na de races.