World Cup Storylines Nog 4 Weken VKJvO

World Cup storylines – nog 4 weken

Waar moet je op letten in aanloop naar de FINA/airweave Swimming World Cup Eindhoven presented by EIFFEL? We zetten elke week de belangrijkste verhalen op een rij.

Goed gevulde prijzenpot

Voor topzwemmers kan deelname aan de World Cup bijzonder lucratief zijn. In alle negen wereldbekerwedstrijden zijn namelijk interessante geldprijzen te winnen. De totale prijzenpot bedraagt meer dan 2 miljoen dollar.

Een World Cup-overwinning levert $1500 op, een tweede en een derde plaats respectievelijk $1000 en $500. De winnaars van het overall klassement bij de mannen en de vrouwen na negen wedstrijden winnen een cheque van $150.000. Ook per cluster van drie wereldbekertoernooien wordt een klassement opgemaakt. De top-6 over drie World Cups bij de mannen en de vrouwen mag $150.000 verdelen, met een totaal prijzengeld van $50.000 voor de winnaars.

En dat is niet alles. Een nieuw wereldrecord wordt beloond met een cheque van $10.000.

Olympische medaillewinnaars al zeker van finales

Nieuw dit jaar in de World Cup is dat medaillewinnaars van de Olympische Spelen en het WK automatisch zijn geplaatst voor de finales en geen series hoeven te zwemmen. Voor de eerste drie World Cups van het seizoen, waaronder Eindhoven, zijn alle medaillewinnaars van Rio 2016 en het WK kortebaan in Windsor, verzekerd van een finaleplaats.

Voor de wereldbekers later in het seizoen geldt deze regel alleen voor de Olympisch kampioenen van Rio, de nummers 1 en 2 van het WK kortebaan en alle medaillewinnaars van het WK in Boedapest.

Jacco Verhaeren terug in Eindhoven

In voorbereiding op het WK langebaan zwemmen in Boedapest (23-30 juli) is de 40-koppige Australische selectie in Nederland neergestreken. Het Eindhovens Dagblad zocht Verhaeren op in het Pieter van den Hoogenband stadion, waar de Australiërs de puntjes op de i zetten voordat ze afreizen naar Hongarije. “Ja, het is geweldig om terug te zijn in Eindhoven. Dit voelt echt als thuiskomen.”

Ook Bronte Campbell voelt zich duidelijk thuis op haar tijdelijke logeeradres in Eindhoven.

Ranomi vs Ferry

Tijdens de World Cup in Eindhoven zijn Ranomi Kromowidjojo en Ferry Weertman elkaars grootste fans, maar eerder deze maand namen ze het tegen elkaar op in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion. Voor het tv-programma Bureau Sport zwommen ze een wedstrijd over 25 meter.

 

Benieuwd wie er won? Bekijk hier de hele aflevering.